5 Tips voor duurzaam wassen

Schone kleding en beddengoed is noodzaak, maar wassen is daarnaast ook een grote milieuvervuiler. We wassen onze kleding in de wasmachine, drogen onze kleding in de droger en maken gebruik van wasmiddel en wasverzachter. Niet allemaal even milieuvriendelijk. Zo verbruikt een wasmachine veel water en stroom en zitten er allerlei chemische stoffen verwerkt in wasmiddelen. Natuurlijk kun je gaan voor een zuinige wasmachine of droger (want goed voor portemonnee en milieu), maar er zijn ook nog andere dingen waar je op kunt letten. Hieronder vind je 5 tips om duurzamer te wassen.

wassen

1. Maak gebruik van de eco-stand

Op de nieuwere wasmachines zit een eco-stand. De eco-stand duurt langer, maar verbruikt minder water en stroom.

2. Was op 30 graden

Warm wassen is niet nodig om je kleding schoon te krijgen. Ook bij de 30 graden wordt je was schoon. Wassen op 30 graden spaart bovendien het milieu.

3. Gebruik geen wasverzachter

Wasverzachter laat je was heerlijk ruiken en maakt je kleding zachter. Maar is het echt nodig? Ik ben van mening van niet. Zonder wasverzachter wordt je kleding ook schoon en daar gaat het om. Stoppen met het gebruiken van wasverzachter zorgt voor minder belasting op het milieu en is beter voor je portemonnee.

4. Gebruik een wasbal

Vloeibaar wasmiddel, waspoeder, wascups, we gebruiken vaak te veel wasmiddel. Daarom maak ik sinds kort gebruik van een Eco Egg wasbal en dat bevalt heel goed. Het is milieuvriendelijk, hypoallergeen en bespaart geld. Een goed alternatief voor wasmiddel, waarbij je nooit meer hoeft na te denken over de juiste dosering. Het bestaat uit natuurlijke pellets die geen schadelijke stoffen bevatten.

5. Droog natuurlijk

Een droger verbruikt veel energie. Hang daarom vaker je was te drogen. Het lekkerste is natuurlijk om je was buiten in de zonnetje te drogen. Ik gebruik hiervoor een droogmolen. Bij minder mooi weer kun je de was natuurlijk ook binnen ophangen.

Hoe duurzaam was jij? Laat het hieronder weten. Ook als je nog andere duurzame tips hebt voor het wassen.

Affiliate Links

Op mijn blog maak ik gebruik van affiliate links. Bestel je via deze links, dan ontvang ik een kleine commissie zonder dat jij meer betaalt. Op deze manier help je mij mijn blog te onderhouden. Bestel bijvoorbeeld ecologische schoonmaaktabs bij YouSea, boek je vakantie via Natuurhuisje of shop op BigGreenSmile.

Geplaatst in Duurzame Alternatieven, Huishouden en getagd met , , , .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *