Eens in de zoveel tijd merk je dat je beddengoed aan vervanging toe is. Dit is ook direct het moment om over te stappen op duurzaam beddengoed. Duurzame dekbedovertrekken zijn vrij van schadelijke chemicaliën en hebben minder impact op milieu en mens. Bij deze gedachten slaap je toch beter. Je betaalt misschien wat meer voor een duurzaam dekbedovertrek, maar hij zal langer meegaan en je draagt daarbij ook nog een steentje bij aan het milieu. Kruip dus snel onder jouw nieuw uitgekozen duurzaam beddengoed. Wordt iedereen blij van.
Waarom duurzaam beddengoed kopen?
Duurzaam beddengoed belast het milieu niet extra. Maar wat is duurzaam beddengoed dan? Wanneer mag je het duurzaam noemen? Bij het fabriceren van katoenen lakens worden pesticiden gebruikt. Bij het gebruik van biologisch katoen wordt er geen gebruik gemaakt van pesticiden. Toch een fijne gedachten he?
Naast pesticiden is het watergebruik ook echt een ding. Door te kiezen voor andere materialen kun je het watergebruik terugdringen. Denk bijvoorbeeld aan tencel (dit wordt gemaakt van eucalyptus) of bamboe. Dit zijn snelgroeiende planten die weinig extra water nodig hebben.
Dus als ik kies voor beddengoed van tencel, bamboe of biologisch katoen, kies ik voor duurzaam beddengoed? Nee, sorry. Helaas ligt het niet zo simpel. Er spelen ook nog andere factoren mee. Naast het milieu kijk je ook nog naar de sociale omstandigheden. Hiervoor zijn verschillende keurmerken in het leven geroepen zoals het Fairtrade label of GOTS label (Global Organic Textile Standard).
Waar moet je op letten als ik duurzaam beddengoed kopen wil?
Materiaal keuze
Duurzaam beddengoed is er is verschillende materiaal soorten. Zo kun je kiezen voor biologisch katoen, maar beter kies je voor tencel of bamboe.
Duurzaam beddengoed van biologisch katoen
Biologisch katoen is beter dan katoen. Waarom? Het wordt niet behandeld met giftige chemische pesticiden. Toch fijner om onder duurzaam beddengoed te liggen die vrij is van pesticiden. Daarnaast is er ook minder water nodig bij de productie ten opzichte van normaal katoen. Naast dat het beter is voor milieu en mens is het ook nog eens veel prettiger voor je huid. Het is zachter en het is een ademende stof. Dus geen last meer van een zweterig gevoel.
Duurzaam beddengoed van tencel
Bij de productie van duurzaam beddengoed van tencel is 20% minder water nodig dan bij katoen. Daarnaast is het 100% plantaardig, gemaakt van eucalyptusbomen. Het voordeel van tencel is dat het super zacht en antibacterieel is. Heel fijn als je gevoelig bent voor huisstofmijt of als je astma hebt. Ook is dit materiaal vochtregulerend en ademend.
Duurzaam beddengoed van bamboe
Bamboe, wellicht minder bekend als materiaal voor duurzaam beddengoed. Dit is echter een zeer duurzaam. Bamboe is de snelst groeiende plant (gras) ter wereld. Bij de productie is er weinig tot geen bestrijdingsmiddelen nodig. Ook is er geen extra bewatering nodig. Dit in tegenstelling tot katoen. Net als tencel is bamboe anti-bacterieel en hypo-allergeen. Ook is het net zo ademend en vochtregulerend. Bovendien is duurzaam beddengoed van bamboe super zacht.
Let ook op keurmerken bij duurzaam beddengoed
Er zijn verschillende keurmerken waar je op kunt letten bij het kopen van duurzaam beddengoed. Weet wel dat niet elk merk een keurmerk heeft. Dit hoeft niet direct te betekenen dat het geen duurzaam beddengoed betreft. Keurmerken kosten ook geld om te kunnen voeren en dat hebben merken soms niet ervoor over. Let altijd goed op wat er wordt gezegd over de duurzaamheid van de materialen, de productie en of de werk omstandigheden eerlijk zijn.
Hieronder noem ik enkele voorbeelden van keurmerken die duurzaam beddengoed kan dragen. Een volledig overzicht vind je hier.
GOTS (Global Organic Textile Standard)
GOTS is een internationaal keurmerk dat eisen stelt voor de productie van het textiel. Bij meer dan 70% mag het ‘made with organic’ heten en boven de 95% ‘organic’. Het GOTS keurmerk kijkt zowel naar milieu aspecten als gezonde arbeidsomstandigheden.
OEKO-TEX
Dit kenmerk kijkt naar het gebruik van schadelijke stoffen in textielproducten. Draagt een merk dit keurmerk, dan kan je ervanuit gaan dat er geen gebruik is gemaakt van schadelijke stoffen. Let op: er wordt hier alleen gekeken naar de gezondheid van gebruikers en makers. OEKO-TEX zegt niets over hoe milieuvriendelijk de productie is.
Fairtrade
Hier wordt vooral gekeken naar de mensen die de producten maken. Krijgen ze eerlijk loon, bouwen ze pensioen, zijn er veilige arbeidsvoorwaarden, geen kinderarbeid etc.
Duurzaam beddengoed merken
Er is tegenwoordig al meer keuze qua duurzaam beddengoed. Hieronder noem ik enkele duurzame merken.
Yumeko
‘Change the world sleeping (and bathing)’.
Dit is de droom van Yumeko. Yumeko werkt met een FairChain, oftewel een schone en eerlijke keten voor al hun producten. Bovendien zijn ze GOTS en Fairtrade gecertificeerd.
Damai
Damai behoort tot het iets goedkopere segment. Ze hebben naast hun katoenen beddengoed lijn ook een organic collectie. De organic beddengoed lijn is gemaakt van 100% biologisch katoen en is GOTS gecertificeerd.
Ook vind je in reguliere winkels en warenhuizen steeds vaker beddengoed van bijvoorbeeld biologisch katoen. Gevaar is echter dat je dan niet zeker weet of de producten onder goede arbeidsvoorwaarden zijn geproduceerd. Zodra ik duurzame beddengoed merken heb getest, zal ik hierover mijn ervaringen delen. Het beddengoed van Yumeko staat hoog op mijn lijstje!
Op mijn blog maak ik gebruik van affiliate links. Bestel je via deze links, dan ontvang ik een kleine commissie zonder dat jij meer betaalt. Op deze manier help je mij mijn blog te onderhouden. Bestel bijvoorbeeld ecologische schoonmaaktabs bij YouSea, boek je vakantie via Natuurhuisje of shop op BigGreenSmile.