Duurzaam kinderservies

De eerste maanden drinkt je baby alleen maar de fles (of uit de borst), maar vanaf 4 maanden mag je gaan starten met oefenhapjes. Vanaf het moment dat een baby hapjes mag, wil je natuurlijk wel gebruik maken van duurzaam kinderservies. Naast duurzaamheid wil je uiteraard ook dat het veilig kinderservies is. Kinderservies moet vrij zijn van schadelijke stoffen zoals BPA en weekmakers. Gelukkig is er genoeg keuze in veilig kinderservies dat ook praktisch en duurzaam is. Zo kun je gaan voor siliconen kinderservies, RVS kinderservies of bamboe kinderservies. Allemaal duurzame keuzes. Dus voor welk duurzaam kinderservies ga jij? Hieronder neem ik je mee in de verschillende opties in duurzaam kinderservies.

duurzaam-kinderservies

Siliconen kinderservies

Siliconen kinderservies heeft veel voordelen. Zo is het onbreekbaar, hygiënisch, en veilig kinderservies. Ook niet onbelangrijk, het is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en vormen. Zelf ben ik fan van het siliconen kinderservies van EZPZ. Ze maken bordjes en placemats in één. Door de anti slip laag, kan je kindje nog moeilijker zijn hele bord omgooien. Mocht er toch geknoeid worden, dan is het zo schoongemaakt. Het siliconen kinderservies van EZPZ kan namelijk gewoon in de vaatwasser. Daarnaast is het flexibel, dus makkelijk mee te nemen.

Siliconen kinderservies kopen?

EZPZ heeft siliconen kinderservies in verschillende kleuren en vormen. Het veilige kinderservies van EZPZ heeft o.a. een mini placemat met bord, een happy bowl, baby lepeltjes en babybekertjes.

RVS kinderservies

Naast siliconen kinderservies is er ook RVS kinderservies verkrijgbaar. RVS (kinder)servies is onbreekbaar. Dit keer dus geen scherven opruimen als je kind zijn bord op de grond gooit.

RVS kinderservies kopen?

Ook in RVS kinderservies is voldoende keuze. Zo hebben ze bij Greenjump een leuk RVS kinderbord met vakken.

Bamboe kinderservies

Bamboe kinderservies, je vindt het overal. Het is hip en bewust. Maar is bamboe kinderservies duurzaam kinderservies? Ik dacht in eerste instantie van wel, voordat ik dit artikel las. Blijkt dat bamboe kinderservies niet voornamelijk uit bamboe bestaat, maar uit melamine. De melamine zorgt ervoor dat bamboevezeltjes bij elkaar blijft. Uit hun onderzoek blijft dat vrijwel alle bamboe kinderservies in Nederland, melamine bevat. Melamine is niet goed voor de gezondheid en dat maakt bamboe kinderservies dus een minder veilige en duurzame keuze. Wil je toch gaan voor bamboe kinderservies? Ga dan voor 100% bamboehout of kijk goed naar de samenstelling en beperk de hoeveelheid melamine.

Bamboe kinderservies kopen?

Zoals hierboven beschreven is bamboe kinderservies vaak gemaakt van bamboevezels met veel melamine. Daarop is het een betere keuze om te gaan voor bamboehout kinderservies. Hiermee heb je veilig kinderservies in handen en het ziet er ook nog een heel mooi en duurzaam uit. Zelf heb ik een setje van Fresk wat is gemaakt van duurzaam bamboe.

Update 2021: De NVWA (de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) geeft als advies om geen kinderservies van bamboe of maisvezels meer te gebruiken waar melamine in zit. Waarom niet? Er bestaat een kans dat er teveel van de stof formaldehyde in je drinken of eten terechtkomt. Dit is gevaarlijk voor de gezondheid. Daarnaast adviseert het Voedingscentrum bovendien om kinderservies gemaakt van melamine helemaal niet te gebruiken bij kinderen tot 3 jaar. Althans, je kunt het gebruiken, maar niet voor warm eten en drinken. Ps. dus ook niet in de vaatwasser afwassen. 

Ik ben zelf fan van siliconen kinderservies. Zo heb ik voor mijn dochter een mini bowl van EZPZ gekocht inclusief lepeltjes. Als ze iets ouder is stap ik over op de smiley matten. Ze zien er vrolijk uit en het is nog een veilig kinderservies ook. Wat wil je nog meer?

Affiliate Links

Op mijn blog maak ik gebruik van affiliate links. Bestel je via deze links, dan ontvang ik een kleine commissie zonder dat jij meer betaalt. Op deze manier help je mij mijn blog te onderhouden. Bestel bijvoorbeeld ecologische schoonmaaktabs bij YouSea, boek je vakantie via Natuurhuisje of shop op BigGreenSmile.

Geplaatst in Baby & Kind, Duurzame Alternatieven en getagd met , , , , .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *