Duurzaam schoonmaken in huis

Schoonmaken, het is niet mijn hobby, maar een lekker schoon huis daar wordt ik wel vrolijk van. Er is zoveel aanbod aan schoonmaakmiddelen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Voor elk klusje een ander schoonmaakmiddel, maar is dat eigenlijk wel nodig? Heb je er ooit bij stil gestaan wat voor rotzooi er allemaal in zit?

Daarom is het hoog tijd om afscheid te nemen van al die verschillende niet duurzame schoonmaakmiddelen en te starten met duurzaam schoonmaken. Gelukkig is duurzaam schoonmaken niet moeilijk en zijn er genoeg duurzame schoonmaakmiddelen te verkrijgen. Bovendien heb je voor duurzaam schoonmaken niet voor elk klusje een apart duurzaam schoonmaakmiddel nodig. Om deze reden is milieubewust schoonmaken helemaal niet moeilijk of duur. Sterker nog, wie start met milieubewust schoonmaken kan ook nog eens goedkoper uit zijn. Conclusie duurzaam schoonmaken is goed voor het milieu, voor jou en jouw portemonnee.

huis duurzaam schoonmaken

Schoonmaakmiddelen vervangen voor duurzame schoonmaakmiddelen

Je kunt al met een paar kleine aanpassingen stappen zetten richting duurzaam schoonmaken. Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen zijn beter voor het milieu. Daarnaast zorgen ze ervoor dat jij kunt starten met milieuvriendelijk schoonmaken.

Je vaat duurzaam schoonmaken

Koop geen plastic afwasborstels meer, maar ga voor een afwasborstel met verwisselbare kop. In dit artikel lees je er ook nog meer over.

Duurzaam schoonmaken met herbruikbare schoonmaakdoekjes

Stop met het gebruik van vochtige doekjes en gebruik een sopje en herbruikbare microvezeldoekjes.

Milieubewust schoonmaken met schuursponsjes

Kies voor milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen zoals schuursponsjes gemaakt van natuurlijke materialen. De welbekende groen gele schuursponsjes zijn slecht voor het milieu. Deze sponsjes laten micro plastics achter in het water.

Basis producten voor milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Er zijn veel verschillende duurzame schoonmaakmiddelen verkrijgbaar. Zoals eerder gezegd heb je niet voor elk klusje een ander schoonmaakmiddel nodig. Mensen die duurzaam schoonmaken hebben een paar producten altijd in huis.

  1. Soda
  2. Schoonmaakazijn
  3. Groene zeep

Veel mensen gebruik chloor en bleekmiddel bij het schoonmaken. Bij duurzaam schoonmaken gebruik je deze uiteraard niet. Chloor en bleekmiddel zijn slecht voor het milieu, maar ook niet nodig om bijvoorbeeld de wc schoon te krijgen. Ontkalken kan ook met minder vervuilende schoonmaakmiddelen. Ik gebruik altijd schoonmaakazijn. Reinigt perfect en is een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel. Ook kun je soda gebruiken. Soda is een prima vervanger voor chloor. Met soda kun je ontvetten, reinigen en ontsmetten. Hetzelfde geldt voor groene zeep. Een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel om je toilet of keuken schoon te maken.

Duurzame schoonmaakmiddelen op een rijtje

Heb je geen zin om zelf je duurzame schoonmaakmiddelen te maken? Geen paniek, het aanbod milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen is groot. Denk aan Ecover, Method, Marcel’s Green Soap, Klok en Seepje. Hieronder heb ik enkele milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen uitgelicht. Daarnaast kun je ook kiezen voor schoonmaaktabs. Hier schreef ik eerder een blog over.

Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen zelf maken

In de supermarkt vind je nu al veel soorten milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Je kunt er echter ook voor kiezen om zelf schoonmaakmiddel te maken. Goedkoop en je weet precies wat erin zit. Blogger Leukegeit doet dit al jaren en hier vind je zijn recept voor zelf allesreiniger maken.

Affiliate Links

Op mijn blog maak ik gebruik van affiliate links. Bestel je via deze links, dan ontvang ik een kleine commissie zonder dat jij meer betaalt. Op deze manier help je mij mijn blog te onderhouden. Bestel bijvoorbeeld ecologische schoonmaaktabs bij YouSea, boek je vakantie via Natuurhuisje of shop op BigGreenSmile.

Geplaatst in Duurzame Alternatieven, Huishouden en getagd met , , , , , .

Eén reactie

  1. Ik word ook erg blij van een schoon huis en omgeving. Je ziet tegenwoordig ook dat schoonmaakbedrijven en reconditionering eco middelen gebruiken. Thuis vind ik het fijn om zelf middelen te maken, sommige simpele middelen werken erg goed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *