Duurzame wissel: van wegwerp naar wasbare wattenschijfjes

Er zijn genoeg kleine en simpele aanpassingen mogelijk om duurzamer te leven. Wasbare wattenschijfjes zijn daar een voorbeeld van. Dagelijks gebruik ik 3 wattenschijfjes, die ik direct daarna weer bij het afval gooi. Zonde, want wasbare wattenschijfjes werken net zo goed en zijn bovendien oneindig herbruikbaar. Beter voor het milieu en uiteindelijk ook voor je portemonnee.

Duurzame wissel: van wegwerp wattenschijfjes naar wasbare wattenschijfjes

Voordelen van wasbare wattenschijfjes

#Herbruikbaar
De wattenschijfjes zijn wasbaar en dus herbruikbaar. Wasbare wattenschijfjes zijn een makkelijke manier om de berg met afval te verminderen in je badkamer.

#Milieuvriendelijk
De wasbare wattenschijfjes zijn vaak gemaakt van 100% (biologisch) katoen of badstof. Vaak koop je ze per 10 en zitten ze in een waszakje. Geen plastic verpakkingen dus!

#Wasmachine bestendig
De wattenschijfjes kunnen gemakkelijk gereinigd worden in de wasmachine.
Tip: gebruik wel het meegeleverde waszakje, anders raak je de wattenschijfjes kwijt in de wasmachine.

#Kwaliteit
Zelf heb ik gekozen voor zwarte wasbare wattenschijfjes. Ik was ze altijd op 60 graden en ben zeer tevreden over hoe ze uit de was komen. Ook ervaar ik geen overduidelijke verkleuring. Persoonlijk denk ik dat je dit wel meer zult ervaren als je kiest voor de witte variant.

Nadelen van wasbare wattenschijfjes

#Iets minder zacht
De weggooi wattenschijfjes zijn vaak super zacht. De herbruikbare wattenschijfjes iets minder. Kwestie van gewenning.

#Investering
Een echt nadeel vind ik het niet, maar je moet wel eenmalig investeren in wasbare wattenschijfjes. Je bent al gauw rond de 15,- EUR kwijt voor 10 wasbare wattenschijfjes. Uiteraard wil je niet zonder komen te zitten dus je koopt minimaal 2 setjes. Dit betekent een minimale investering van 30,- EUR. Dit is in vergelijking met weggooi wattenschijfjes een stukje duurder. Rekenvoorbeeld: een pak katoenen wattenschijfjes van de kruitvat (#80) kost 1,- EUR. Bij een verbruik van 3 wattenschijfjes per dag, heb je in totaal 1095 wattenschijfjes nodig. Oftewel 13,69 EUR per jaar.

Maar, realiseer je wel dat de wasbare wattenschijfjes veel langer dan een jaar meegaan! Uiteindelijk dus een goedkopere en duurzamere keuze.

Naast wasbare wattenschijfjes kun je ook je wattenstaafjes vervangen voor een duurzamere alternatief. Wat dacht je van houten wattenstaafjes of herbruikbare wattenstaafjes? Hier lees je er meer over.

Affiliate Links

Op mijn blog maak ik gebruik van affiliate links. Bestel je via deze links, dan ontvang ik een kleine commissie zonder dat jij meer betaalt. Op deze manier help je mij mijn blog te onderhouden. Bestel bijvoorbeeld ecologische schoonmaaktabs bij YouSea, boek je vakantie via Natuurhuisje of shop op BigGreenSmile.

Geplaatst in Dagelijkse Verzorging, Duurzame Alternatieven en getagd met , , , , .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *