Overal in huis kun je stapjes zetten richting een duurzamer leven. Zo ook in de keuken. Hiervoor hoef je echt niet direct een nieuwe keuken of keukenapparatuur aan te schaffen. Door je gedrag en productkeuze aan te passen kun je al een grote stap zetten richting een duurzame keuken. Maar hoe bereik je dan een duurzame keuken? Met wat simpele tips kom je al aardig in de buurt. Denk aan verantwoord koken. Naast verantwoord koken is het ook een goed idee om afscheid te nemen van plastic en wegwerpartikelen. Deze zijn niet goed voor het milieu en laten we eerlijk zijn, ze staan ook niet heel mooi in je keuken. Dus weg ermee, jouw duurzame keuken is zo veel mogelijk plasticvrij. Vergeet ook niet je schoonmaakmiddelen en kies voor ecologische schoonmaakmiddelen. Wil jij ook gaan voor een duurzame keuken? Bekijk dan snel onderstaande tips en je bent binnen no-time een stap verder richting een duurzame keuken en een duurzamer leven.

Duurzame keuken deel 1: Weg met plastic en wegwerpartikelen
- Schaf een mooi (duurzaam) servies aan en neem afscheid van wegwerpborden en bestek. Ook bij BBQ’s, picknicks en verjaardagen.
- Gebruik een herbruikbaar rietje
- Kies voor een herbruikbaar waterflesje en zeg ‘nee’ tegen plastic waterflesjes.
- Stop met wegwerp bakpapier en kies voor een herbruikbare siliconen mat.
- Drink losse thee in plaats van theezakjes. Wist je dat in theezakjes plastic zit?
- Gebruik een duurzame afwasborstel met herbruikbare kop.
- Gebruik Food Huggers in plaats van aluminiumfolie of plastic om eten te bewaren.
- Bewaar eten in RVS of glazen bewaardozen.
- Ben je al bekend met stasher bags? Dit zijn herbruikbare zakjes gemaakt van siliconen. Ideaal om in te vriezen.
- Wist je dat een bijenwasdoek een goede vervanger is van aluminiumfolie? Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken voor kaas, groente of fruit.
- Gebruik herbruikbare lunchverpakkingen om snacks en lunch mee te nemen.
Duurzame keuken deel 2: Verantwoord koken
- Maak een boodschappenlijstje voor de hele week. Op deze manier koop je eten bewust en verspil je minder.
- Koop groente en fruit van het seizoen en zonder plastic verpakkingen.
- Kook met niet te veel water en doe de deksel op de pan.
- Zet de koelkast en de vriezer niet te koud. De ideale temperatuur is -18 voor de vriezer en 3-5 graden voor de koelkast.
- Verspil geen eten. Vries eten in als het te veel is of als het bijna over de datum is.
Duurzame keuken deel 3: Ecologisch schoonmaken
- Gebruik ecologische schoonmaakmiddelen.
- Scheid je afval.
- Ga voor composteerbare afvalzakken.
Wat doe jij om jouw keuken te verduurzamen? Laat het hieronder weten.
Op mijn blog maak ik gebruik van affiliate links. Bestel je via deze links, dan ontvang ik een kleine commissie zonder dat jij meer betaalt. Op deze manier help je mij mijn blog te onderhouden. Bestel bijvoorbeeld ecologische schoonmaaktabs bij YouSea, boek je vakantie via Natuurhuisje of shop op BigGreenSmile.
Dit zijn goede tips voor een duurzame keuken. Je kan letten op het bestek en kiezen voor bakjes in plaats van huishoudfolie. Wij gaan een stapje verder en willen graag een duurzame keuken laten bouwen. We gaan letten op de materialen en kiezen voor energiezuinige keukenapparaten.