Tips voor een minimalistische babyuitzet – wat heb je echt nodig

Een minimalistische babyuitzet houdt rekening met wat je echt nodig hebt. Ook staat voor mij een minimalistische babyuitzet gelijk aan een duurzame babyuitzet. Deze houdt rekening met mens en milieu. Je gaat voor kwaliteit en kiest dus voor duurzame babyproducten. Deze producten zijn op een eerlijke manier geproduceerd en beter te recyclen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee omdat het langer mee gaat.

wasbare-luier

Duurzame babyuitzet, wat heb je echt nodig?

Als je de babyuitzet lijstjes moet geloven moet je onwijs veel nieuwe spullen aanschaffen. Maar is het echt allemaal nodig? En moet je alles nieuw kopen, of kun je het ook gewoon lenen of tweedehands aanschaffen? Mijn belangrijkste tip, geloof niet direct elk babyuitzet lijstje, maar denk vooraf goed na over de vraag ‘heb ik dit echt nodig?’. De tips in dit artikel helpen jou op weg naar een duurzame en minimalistische babyuitzet.

Tips voor een minimalistische babyuitzet - wat heb je echt nodig

Hieronder vind je mijn tips voor een duurzame babyuitzet. Hierbij gaan we in op de belangrijkste punten. Namelijk vaststellen wat je echt nodig hebt, de manier hoe je jouw spullen bij elkaar zoekt en welke producten je echt nodig hebt.

# Maak een duurzame babyuitzet lijstje

Voor babies is er zoveel leuks in de winkels te vinden. Je wilt voorkomen dat je allemaal spullen koopt, zonder er goed over nagedacht te hebben. Maak daarom een babyuitzet lijstje aan. Zet hierop de spullen voor de babyuitzet wat je echt nodig hebt en probeer je aan deze lijst te houden. Het babyuitzet lijstje kun je ook delen met vrienden en familie, zodat je zeker weet dat je geen spullen krijgt waar je niet op zit te wachten. Vaak pas je op het einde je babyuitzet lijstje aan naar een kraambezoek lijstje.

# Koop de babyuitzet tweedehands

Veel babyspullen worden maar kort (of niet) gebruikt en zijn daardoor nog in zeer goede staat. Speur eens op Marktplaats, in Kringloopwinkels of online via Facebookgroepen in de buurt. Het zal je verrassen wat voor pareltjes je zult vinden. Door spullen een tweede kans te geven ben je goed bezig voor het milieu. Daarnaast bespaart het ook in de kosten want een baby kost al genoeg.

# Leen je babyuitzet

Vraag eens om je heen bij familie en vrienden met kleine kinderen. De kans is groot dat je babyspullen kunt lenen. Denk aan een wiegje voor de eerste weken of maanden. Goed voor het milieu, je portemonnee en je ruimte. Je kunt het namelijk weer teruggegeven zodra je er klaar mee bent. Zorgt ook weer voor minder spullen wat past bij je minimalistische insteek. Geen vrienden of familie met babyuitzet te leen? Geen paniek! Er zijn nu ook organisaties waar je een duurzame babyuitzet kunt lenen. Bijvoorbeeld het Amsterdamse bedrijf Tiny Library.

# Kies je meubels bewust

Babies worden snel groot en voor je het weet passen ze er niet meer in. Denk aan een autostoeltje, bedje of een kinderstoel. Door te kiezen voor meegroei meubels heb je langer plezier van je spullen. Meegroei meubels mogen dan ook niet ontbreken op je minimalistische babyuitzet lijst.

Denk bijvoorbeeld aan het bekende merk Stokke. De Trip Trapp stoel is een kinderstoel die met je kindje meegroeit. Met de NewBorn set is de stoel vanaf de geboorte te gebruiken. Ook heeft Stokke een bedje die te gebruiken is vanaf de geboorte tot 10 jaar. Dit is de Stokke Sleepi.

Autostoeltjes zijn er ook in allerlei maten en vormen. Een Maxicosi is handig want je kunt het zo uit de auto tillen zonder je kindje eruit te tillen, maar let op dit is relatief kort te gebruiken. Er zijn ook autostoeltjes die je vanaf de geboorte tot en met 4 jaar kunt gebruiken. Denk aan de Maxi-cos Axiss.

# Gebruik wasbare luiers

Milieucentraal heeft uitgezocht dat er jaarlijks 140 miljoen kilo afval ontstaat door luiers. Per kindje komt dit neer op 260 kilo, oftewel 22 kilo per maand! Als bewuste ouder draag je dus echt je steentje bij als je gaat voor duurzame luiers. Wasbare luiers mogen dan ook zeker niet ontbreken op je minimalistische babyuitzet lijst. Ik schreef eerder een uitgebreide blog over wasbare luiers.

# Kies voor natuurlijke verzorgingsproducten

Voor het verschonen en wassen van je kind kun je het beste gaan voor duurzame en natuurlijke verzorgingsproducten. Check dus altijd goed de ingrediëntenlijst. Beter voor het milieu en voor het huidje. Denk aan merken als Waterwipes en Naïf. Zet deze producten dan ook op je duurzame babyuitzet.

# Duurzame babykleding

Je kleintje heeft een eigen garderobe nodig en niets leuker dan daarvoor te shoppen. Realiseer je dat babies groeien als kool. Koop dus niet te veel in een maat. Op je duurzame babyuitzet lijst staat natuurlijk duurzame kleding. Er is tegenwoordig al veel keuze en het hoeft allemaal niet per se duur te zijn. Steeds meer gangbare winkels verkopen babykleding van biologisch katoen. Vraag echter altijd eerst even goed om je heen. Er zijn genoeg mensen die hun babykleding tweedehands aanbieden.

# Schaf een goede draagzak aan

Een draagzak zorgt voor veel vrijheid. Je hebt namelijk je handen vrij en je baby ligt veilig tegen jou aan te slapen. Een goede draagzak mag dan ook zeker niet ontbreken op een minimalistische babyuitzet lijst.

Wat is jouw toptip voor een duurzame babyuitzet?

Wat mag er niet ontbreken op jouw minimalistische babyuitzet lijst? Laat het hieronder weten.

Affiliate Links

Op mijn blog maak ik gebruik van affiliate links. Bestel je via deze links, dan ontvang ik een kleine commissie zonder dat jij meer betaalt. Op deze manier help je mij mijn blog te onderhouden. Bestel bijvoorbeeld ecologische schoonmaaktabs bij YouSea, boek je vakantie via Natuurhuisje of shop op BigGreenSmile.

Geplaatst in Baby & Kind, Duurzame Alternatieven en getagd met , , , .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *