Over Ons

Over Duurzaam Alternatief

Welkom op mijn blog Duurzaam Alternatief! Mijn naam is Nikki en ik wil een steentje bijdragen aan een betere wereld, een groenere wereld. Een aantal jaar geleden is deze passie voor duurzaamheid begonnen. Ik liep er echter al snel tegenaan dat ik niet zo goed wist wat ik nou precies allemaal kon doen. Wat heeft nou de meeste impact en kan ik überhaupt in mijn eentje wel een verschil maken?

Als je op onderzoek uitgaat hoe je kunt verduurzamen in je leven, kom je al gauw de volgende tips tegen: korter douchen – thermostaat een graadje lager zetten – huis isoleren - kiezen voor zonnepanelen - kiezen voor een warmtepomp - kiezen voor HR++ glas – kiezen voor groene energie - elektrische apparaten uitzetten i.p.v. op standby en ga zo maar door.

Een aantal van bovengenoemde oplossingen om te verduurzamen hebben best een impact op je leven of kosten een flinke investering, maar ook met kleine veranderingen kun jij duurzamer leven. Duurzaamheid betekent voor mij goed zijn voor natuur, mens en dier. Maar betekent dit direct dat ik mijzelf alles moet ontzeggen? Mag ik geen vlees meer eten? Is het beter om vegetarisch of zelfs veganistisch te worden? Moet alles wat ik koop plasticvrij zijn om de plasticsoep tegen te gaan? Ga ik voor een zero-waste lifestijl? Moet alles wat ik koop ecologisch, biologisch, dierproefvrij, crueltyfree en vrij van parabenen zijn?

Een zoektocht naar duurzame alternatieven voor 'spullen' 

Babette Porcelijn gaf mij het antwoord. In een visual die zij maakte heeft ze in kaart gebracht wat de impact top 10 is van de gemiddelde Nederlander. Wat blijkt, de meeste impact maak je niet door te kiezen voor duurzame alternatieven in en rondom je huis of het niet eten van vlees, maar met ‘spullen’.

Dankzij dit inzicht heb ik mijn focus gevonden: ik ga bewuster om met spullen. Dit betekent onder andere ‘ontspullen’, tweedehandse (ver)kopen en het kiezen voor duurzame alternatieven van producten.

Spullen staan op nummer 1. Kies voor Duurzame Alternatieven en draag zo ook jouw steentje bij aan een betere en groenere wereld.

De impact top 10 van de gemiddelde Nederlander op het milieu

Wat is Duurzaam Alternatief?

Op dit blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar duurzame alternatieven. Duurzame alternatieven voor o.a. in de keuken, het huishouden, je dagelijkse verzorgingsproducten, producten voor baby & kind en cadeaus. Ik geef informatie en een overzicht van verschillende duurzame alternatieven voor een product. Daarbij probeer ik ook zoveel mogelijk aan te geven waar je deze producten kan kopen. Ik hoop dat ook jij door deze overzichten je leven kunt verduurzamen en vaker wilt kiezen voor een duurzaam alternatief.

Duurzaam Alternatief is geen webshop en wanneer er sprake is van een review, zal deze altijd geschreven zijn vanuit mijn perspectief. Sommige artikelen kunnen wel zogenaamde affiliate links bevatten; koop je een artikel in de desbetreffende winkel via de link, dan krijgt Duurzaam Alternatief daar in sommige gevallen een kleine commissie voor. Dit zorgt ervoor dat dit blog kan blijven bestaan.

Heb je vragen?

Neem dan contact met mij op via het contactformulier.